Körkép 2. – Gouda, Bristol

0
2823

Hollandia

Hát nekem  nagyon is az agyamra ment az  otthonlét.. Amellett, hogy én szépen dolgozom. Sajnos közben mínusz órákat szedek össze, hiszen a nagy ijedelemre  fölkészülve sok pácienst le kellett mondani, illetve saját maguktól mondtak le az ellátást.
Az előérzet  nem jött be, nincsenek coronavírusból felgyógyult,  kórházból hazaengedett betegek, akik házi gondozásra szorultak volna. A goudai kórházban jelenleg 7 fertőzött van .
Hollandia kormányfője nagyon büszke az emberekre, hogy betartják a szabályokat, vagyis betartják a másfél méter távolságot, nem csoportosulnak, és leginkább otthon maradnak. Ebből adódóan csökken a fertőzöttek száma, most épp azon a szinten állunk, mint március 19-én. (azon a napon, mikor visszajöttem Magyarországról)
Április 28-án, bejelentik, hogy hogyan tovább. Mindenki nagyon reméli, hogy kinyitnak az üzletek, de leginkább a  fodrászatok, és  az éttermek.
Én személy szerint szeretném, ha az iskola nyitna ki, legalább az alsó tagozatosoknak, mert a tanulás nehéz a saját gyermekeddel, hiszen nem vagyok  tanárnő. Sőt !.
Ezen felül zongoraóra skypon keresztül, és logopédia ez is telefonon keresztül – ennek semmi értelmét nem látom, hiszen a tanárnő csak velem beszélget.
Semmi sport, kivéve, amikor a gyermek az ülőgarnitúrán  ugrál!
A párom üzlete nyitva van a városban, néha-néha vesznek  1-1 biciklit.
Az állam megállapított egyszeri 4000 €-t kisebb üzleteknek (egyébként minden más  zárva). Csak megjegyzem,  a havi bérleti díj ( a párom esetében ) 2000 € havonta .

Csatolok 2 fényképet , az első: szombati  piacnap Gouda főterén (kiemelt kép)
A második fotó pedig a szupermarket, ahol lehet látni,  hogy a saját kassza előtt is ( és  mögött is ) műanyag függöny lóg.

Anikó – Gouda

Anglia

Bizony, nálunk több mint három hét lement a karanténból, és épp tegnap volt az elnöki értékelő gyűlés, ahol még három hétig meghosszabbítottak! Nyitásról szó sincs.

Ez idő alatt a statisztikai számok kúsztak fölfele – annak ellenére, hogy szépen kozmetikázzák őket. Ma már biztosan tudjuk a 15 ezer halottat!! A propaganda szerint nagyon jól állunk, az egészségügy felkészült mind személyzettel, mind eszközzel, tesztekkel…és a többi, és a többi.

Erre jön több cikk arról, hogy nincs elég védőfelszerelés, lélegeztető berendezés, meg hogy az elavult ventillátorok miatt a fele személyzet beteg lett az egyik kórházban…és a beígért (nem tudom ezt egyáltalán hogy gondolták?!!) napi százezer tesztnek jó, ha töredékét meg tudják csinálni. Ez a része agyrém számomra, mert tudom hogy Magyarországon  mindig szidják az egészségügyet. És azt gondolnád, hogy ugyan már Anglia, hah, ott esélye nincs egy világméretű járványnak sem. Erre most azt mondom, hogy szerintem Magyarország sokkal jobban áll mint Anglia.

Az utcák hetek óta csendesek, alig látni az embereket. Egyetlen kivételek az élelmiszerüzletek, ahol hatalmas sorokban lehet várakozni a bejutásra. Mostanra nagyjából megszüntették a pánikvásárlások okozta áruhiányt, pár termék néha, vagy egyes boltokban hiánycikk; ami meg mindig nincs egyáltalán az az élesztő, köszönhetően az online kézműves-kenyérsütő tanfolyamoknak . Az iskolai oktatásról csak annyit tudok a kolléganőtől,  hogy (több-kevesebb sikerrel) interneten keresztül folyik, ahogy mindenütt.

Mi meg mindig elvagyunk itthon, a lakás nagytakarításával is végzünk a héten. Heti egyszer elmegyünk vásárolni, máskülönben csak testmozgás céljából megyünk ki. Azt mondhatom, hogy nem csüggedünk, annak tudatában sem, hogy nem tudni, kapom-e a 80%-os fizetést (április végére derül ki legkorábban). Azonban ezzel nincs mindenki így!

Emlékszel az elején meg mit mondtam? Hogy várjuk meg, 3-4 hét után milyen állapotok lesznek, hogy bírják az emberek az összezártságot, mennyire nem tudnak mit kezdeni magukkal otthon? Nos, a hírekből olvasom, hogy a közúti balesetek száma töredéke a megszokottnak (nahát, micsoda csoda! hiszen alig van autó az utakon); viszont harmadával nőtt a családon belüli “sérelmekből” származó segélykérő hívások száma!

Nem csoda, hogy a tegnapi bejelentés sokaknak csalódást okozott! Hiszen eljutottunk oda, (ahogy előrevetítettem) hogy az emberek kezdenek besokallni. Már mindenki kitakarította a lakást, megnyírta a sövényt, lefestette a kerítést kívül-belül, felújította a házat… Valószínű, hogy mindez “nem lett volna olyan elviselhetetlen” a téli szürke, esős időben, de a lezárás kezdetén megérkezett a jó idő, és azóta ezerrel dübörög a tavasz. Az újabb három hét közben elérjük azt a pontot, amikor el kell döntenie a vezetésnek, hogy mi okoz nagyobb károkat a társadalomnak: a vírus, vagy a bezártság okozta mentális sérülések…?

Érzem, hogy nem a legvidámabb hangulatot árasztja ez a levél (pedig mi tényleg jól elvagyunk), de ez a helyzet errefelé. Remélem,  Kismaros továbbra is kórokozó-mentes és kívánom, hogy továbbra is az maradjon!

Zsolt – Bristol