Körkép 2. – Bécs, New York

0
2703

Nézzük, hogy alakult a helyzet Amerikában és Ausztriában!

Ausztria

Sajnos nem lett egyszerűbb minden, sőt egyre nehezebb és komplikáltabb lesz az élet. Itt Ausztriában a többi országokhoz képest nagyon szigorú korlátozásokkal sikerült mederben  tartani a betegséget, most már több mint egy hete, de ez egy nagyon törékeny siker. Az új fertőzöttek száma még mindig enyhén növekszik.  Közben viszont olyan sok ember meggyógyul, hogy az aktívan fertőzöttek száma tényleg csökken.

De most abban áll a nehézség, hogy szép lassan megint úgy kell leépíteni a korlátozásokat, hogy megint ne robbanásszerűen növekedjen a fertőzöttek száma. Így olyan kéthetes ritmusban fogják leépíteni a korlátozásokat úgy, hogy gyorsan lehessen reagálni, ha rossz felé megy az út. Most fokozatosan azzal kezdték, hogy megnyitják a  mint 400 nm-nél kisebb  boltokat, a nagy barkács-áruházakat, és a parkokat. Nagyon szigorúak a feltételek: a maszk viselése most nem csak a boltokban kötelező, hanem a közlekedésben is.

Az emberek nagy része több mint 1 hónapja otthon van, és egyre jobban látszik, hogy növekszik az elégedetlenség. Az elején mindenki támogatta a kormány szigorú lépéseit, de most egyre többször azt hallani, hogy túlzásba vitték. Az emberek nagyon el vannak kényeztetve. Az a baj, hogy amíg az ember nem ismer senkit, aki meghalt, vagy aki beteg, addigra ez a betegség nagyon absztrakt veszély.

Nehéz elfogadni, hogy ilyen nagy áldozatot kell vállalni valamiért, amit az ember csak a tévéből, és csak külföldről ismer. Aztán még mindig mindenki azt hiszi, hogy ez a betegség csak időseknek és betegeknek  rizikó. Az emberek nem tudnak különbséget tenni a statisztika és az élet között. Meg is értem, mivel reggeltől estig statisztikákat látunk és hallunk. Nagyon nehéz,  főleg azoknak  az embereknek, akik tényleg elvesztették munkájukat, cégüket, boltjaikat. 1946-óta nem volt ennyire magas a munkanélküliség itt Ausztriában.

Különben arról is meg vagyok győződve, hogy fennáll a veszély, hogy a sajtó a túlzásba vitt tematizálásával az emberek egy idő után belefáradnak a témába. Szerintem hosszú távon egy betegségnek nem szabadna ennyi teret adnunk az életünkben.  Főleg akkor nem, ha  már tudjuk, hogy hónapokig, talán még évekig velünk lesz ez a vírus. Pedig pont most lenne fontos a kitartás! Az lesz a legnagyobb kihívás, hogy az emberek hogyan tudják hosszú távon betartani a szabályokat, úgy, hogy közben “ne éljenek”. De meglátjuk. Az első fázisnak vége.
Christian, Bécs

Az alábbi képeket Christian készítette a múlt héten. A jól ismert bécsi fotók közül különösen érdekes az utolsó, mely egy régi járvány emlékére emelt szoborcsoportot ábrázol, és ismét aktuálissá vált. Ide   járnak újra a bécsiek gyertyát gyújtani és imádkozni a vírus áldozataiért.

 

 

USA

Mai adat 2020. április 16: Beteg: 118302 fő, halott: 10899

Az emberek még mindig fegyelmezetlenek,  és kint mászkálnak. Mert levegőzni csak kell! Szerintem meg nagyon nem kellene. Én 4 hete ki se tettem a lábam a lakásból. Úgyhogy, ez még sokáig fog tartani. Az utcán mindenkinek kötelező a maszk. A kórházak mellett hűtőkamionokba pakolják a halottakat. És nem, senkit nem temetnek a Central Parkba. Ez nem igaz! Bár az igaz, hogy ott is van most egy sátorkórház.

Sógornőm is pozitív. De mivel ápolónő,  azt mondták, nem maradhat otthon, muszáj dolgoznia.

Lilla,  New York

Lilla a JFK repülőtéren dolgozott New Yorkban. A bezárás előtt készítette a fotókat a kiürült reptérről.