"Kútnak lenni volna jó?."

0
622

kut2Kedves Kismarosiak!

A Kismarosi Faluvédő Egylet tagjai közül ezen a héten néhányan összeültünk, hogy megbeszéljük,  hogyan is áll a felújítandó kút helyzete. Lehet, hogy többen nem tudják még, azok számára írom, hogy a Faluvédő Egylet helyre szeretné állítani Kismaros első kútját.

 

Legalábbis, ami a felépítményt illeti, mert élő kúttá sajnos nem tudjuk tenni még. A terveket Kühn Péter építész-barátunk megrajzolta, Kovács László asztalosmester pedig elvállalta a famunkákat, a kezdő anyagvásárláshoz Néder Teri néni adott pénzt. Péter beszélt már bádogossal is, aki a tetőt fogja elkészíteni. A kút várható költsége nem éri el a 300 ezer forintot. Mindezekhez Neubauer Rudolf és Andresz Györgyné képviselők elnyerték az önkormányzat beleegyezését.

 

A feladatunk most az anyagi javak forrásainak kitalálása volt, erről szeretném tudósítani a tisztelt Olvasókat.

 

1. Akinek ez a kényelmes, utalhat a Faluvédő Egylet számlaszámára:

 

Kismarosi Faluvédő Egylet
Számlaszám: 66000114-10104143
A közlemény rovatba feltétlenül szíveskedjenek beírni az utalás jogcímét!
Például ezt: “kút támogatás”.

 

2. Számba vettük a falu eddigi mecénásait, akiket az egyesület tagsága felkeres majd személyesen. Szívesen vennénk támogatásukat ebben az ügyben is.

 

3. Gondoltunk azokra, akik hozzá szeretnének járulni a felújításhoz, de csak csekély összeggel tudják segíteni a munkát. Az ő számukra gyűjtőket helyezünk ki majd különböző helyekre.

 

4. Aki további információkat szeretne és fel akarja velünk venni a kapcsolatot, kérjük írjon nekünk a kisdunaujsag@gmail.com címre. A tárgyhoz szíveskedjék beírni a ?kút? szót.

 

Az adakozók nevei megjelennek majd a kút mellé helyezett táblán, vagy egyéb módon, éppúgy, mint a kút története, képekkel illusztrálva. Azt szeretnénk, ha nemcsak a múltunkra emlékeztetne bennünket és az idelátogatókat, hanem ötleteket is adna a jövőre nézve arra, hogy hogyan tud a falu népe egy jó kezdeményezést (a kútfelújítás ötletgazdája: Néder Teri néni) felkarolni és önerőből végigcsinálni. Ehhez azért számtalan régi példánk is akad, gondoljunk csak az óvodára, iskolára és az egészségházra.

 

A munka folyamatáról rendszeresen tájékoztatjuk majd az érdeklődőket.

A felújított kút felavatásának kijelölt időpontja 2011. április 16. (szombat) 10 óra, kapcsolódva a néhány nap múlva esedékes Föld napjához.

 

Kérünk minden Kismarost szerető embert, aki jelet szeretne hagyni maga után ilyen módon is a faluban, támogassa elképzelésünket! Különösen számítunk azokra, akiknek a gyermekkorához valamilyen módon kapcsolódott a helyszín vagy maga a kút. Örülnénk, ha akadna ilyen fénykép is, amit az ismertető-táblára föltehetnénk.

Támogatásukat és segítségüket előre is köszönjük!

Az alábbiakban mellékeljük a helyreállítandó kúthoz kapcsolódó dokumentációt. Azért nem fűzünk hozzá hosszabb kommentárt, mert a szövegből és a rajzból minden kiolvasható.

Barátsággal, köszönettel:
Parragh Gábor a Kismarosi Faluvédő Egylet Elnöke, Andresz Györgyné, Neubauer Rudolf önkormányzati képviselők, a Kismarosi Faluvédő Egylet tagjai