A napraforgó lány

0
634

Patakhotel_bejarat_4-3A Dunakanyar egyik legszebb környezetében, Visegrádon az Apátkúti patak mellett 2012. július 27- én befejeződött a jelentős vendéglátó hagyományokkal rendelkező Patak Fogadó és Étterem felújítása. A 150 millió forintos támogatással felépült ? négy csillagos, harminc szobás, közösségi terekkel bővített – szálloda várja az aktív kikapcsolódásra vágyó, a természet közelségét áhító vendégeit. Beszélgetés Pálfy Zsuzsannával a visegrádi Patak Park Hotel vezetőjével

A Dunakanyar egyik legszebb környezetében, Visegrádon az Apátkúti patak mellett 2012. július 27- én befejeződött a jelentős vendéglátó hagyományokkal rendelkező Patak Fogadó és Étterem felújítása. A 150 millió forintos támogatással felépült ? négy csillagos, harminc szobás, közösségi terekkel bővített – szálloda várja az aktív kikapcsolódásra vágyó, a természet közelségét áhító vendégeit. A Patak Park Hotel egyszerre természetes, barátságos és inspiráló ? mondja a prospektus.

Patakhotel_bejarat_01
A Patak Park Hotel terasza és bejárata Visegrádon
Fotók: Néder Katalin

Elhangzottak a hivatalos beszédek, és pontosan kiderült, miért is ünnepelhetett ezen a napon mindenki. Ahogy Félegyházi András polgármester úr fogalmazott: nagyon kellett akarni ezt a házat. A recesszió és leépülések ellenére a vendéglátó-dinasztia lendülettel fogott össze a legfrissebb generáció ötleteinek segítségével és a régiek tapasztalatával, ? hogy létrehozzon valami szépet, kézzelfoghatót, amire reményeik szerint igény is lesz.

A Pálfy- család márkanév: régóta jelen van Visegrád életében, és mindig a helyi értékekre épített.

Eddig a hivatalos szöveg. De mit láttunk azon túl?

Egy 23 éves fiatal szállodavezetőt, lelkes, hozzáértő, együttműködő csapatot, mosolyt, barátokat, rokonokat, és persze azokat a gyönyörűséges napraforgókat mindenütt.

Végvári Györgyi:
Kedves Zsuzsi, igazán megleptél az életkoroddal. Nem gondoltam volna, hogy a szíves és igényes invitáló mögött fiatal lány áll. Mégis érthető, hiszen régi vendéglátós családról van szó. Ebbe bele kell születni?

Pálfy Zsuzsanna
: – Én mindenesetre beleszülettem. A történet 1972-re nyúlik vissza, amikor a nagyapám, akit sajnos már nem ismertem, borozót nyitott itt, az Apátkúti patak partján. Akkoriban, amikor autóversenyeket rendeztek a hegyi utakon, a nagypapa mindig a híres zsíros kenyerével várta vendégeit, amit pillanatok alatt eltűntetett a vendégsereg. Édesanyám részéről szintén rendelkezünk vendéglátós múlttal, hiszen nagymamám 30 évig dolgozott a Szeged Étteremben. Szüleim 1999-ben vették át ezt a helyet, naponta jártak ide Dunavarsányból dolgozni. Nyáron húgommal csatlakoztunk hozzájuk, és míg ők a vendégekkel foglalkoztak, mi játszottunk a patakban, és közben felépült a fogadó. Az épület megnyitó ünnepségén nővéremmel még táncos műsorszámmal is megleptük a családi, baráti társaságot. Észrevétlenül vonódtunk be az étterem és fogadó életébe.

Vagyis itt kezdődött a vendéglátós pályafutás?

Patakhotel_079_01
Pálfy Zsuzsanna

– Igen. Azt mondhatom, végigjártam a szamárlétrát, a vendéglátás minden nemszeretem munkáját is beleértve. Takarítottam, zöldséget tisztítottam és vágtam, tányérokat mosogattam, pultosként italt mértem, felszolgáltam, ágyneműt húztam, egyszóval minden területet kipróbáltam és rájöttem, hogy mindezt nagyon élvezem (kivéve a hagymapucolást). A pályaválasztás nekem nem volt gond, egyértelmű volt, hogy továbbviszem nagyszüleim, szüleim hivatását.

Azért nyilván a megfelelő iskola is kellett hozzá.

– Enélkül ma már nem nagyon megy. A Budapesti Gazdasági Főiskolán végeztem ösztöndíjasként, a diplomamunkámat is a Patak Fogadó bővítését követő marketing tevékenységről írtam. Ehhez piackutatást, különböző országos és helyi statisztikai elemzéseket végeztem, a városfejlesztési stratégiákat tanulmányoztam, interjúkat készítettem helyi vezetőkkel Visegrád jövőjével kapcsolatosan. Jelenleg másoddiplomám megszerzésének vége felé járok.

Végül megtaláltuk azt a piaci rést, amibe betörve sikert remélünk. Szeretnénk, ha az aktív turizmus meggyökerezne itt Visegrádon, és ennek kiváló helyszíne lenne a Patak Park Hotel. Nálunk – országos szinten is egyedi – erdei fitnesz ligettől kezdve a kerékpározáson át, az íjászatig, a boszorkánykonyhában megtartható kézműves foglalkozásokig reggeltől-estig lehet a programjaink közt válogatni.

Patakhotel_Megnyito_01
A Patak Park Hotel megnyitója

– Vannak dolgok, amik mégsem tanulhatók meg a legjobb képzésben sem. Itt van az előnye a dinasztiáknak: otthon már gyerekkorban megleshetik, mi a titok. Megfogadtad szüleid tanácsát?

– Nem is tehetek mást. Ők, mint minden jó szülő, próbálnak megvédeni engem a kudarcoktól. Minden könyvből megtanulható tudás mellett nagyon figyelek arra, amit a lelkemre kötöttek. Mégpedig, hogy sok múlik azon, hogy milyenek az emberi kapcsolataim a munkatársaimmal, az üzlettársaimmal, és persze a vendégekkel, hiszen amit esetleg itt elront az ember, nagyon nehéz helyrehozni. Éppen ezért törekszem arra, hogy minden körülmények között megfogadjam a tanácsukat.

– Most már tudjuk, mi a Patak Park Hotel kínálata, ha úgy tetszik, filozófiája. De mi Pálfy Zsuzsi üzenete az olvasóknak?

Patakhotel_PalfyZsuzsi_02

– Az üzenet ott virít az ablakokat és az asztalokat díszítő napraforgókban. Aki mosolyogva, vidáman szemléli a világot, az örömmel végzi a munkáját is. Hátha még ha az embernek olyan munkatársai vannak, mint nekem! Nagy gonddal választottuk ki őket, és mondhatom, nagyszerű döntés volt mindegyikük. Jól mutatja ezt az ajtókon lévő apróság is: a szobákat a Visegrádon honos apró növények és állatok is jelölik. Igazi közös munka volt: egyik kitalálta, a másik utánanézett, a harmadik megszerkesztette, és így tovább. De mondhatnám példának a mai ünnepre elkészített hidegtálat, vagy az ünnepi tortát a meglepetésekkel. Kis apróságok ezek, de tudjuk, hogy minden egész sok kis mozaikból áll össze.

Kalandra fel hát világ lustái! Vár benneteket Visegrád, – az iskolai kirándulások újraértékelhető színtere, – a Patak Park Hotel jókedvű, fiatal csapata és a mosolygós napraforgók?

Végvári Györgyi

Kapcsolódó anyag:
A Patak Park Hotel honlapja