Vidra morgás

0
744
vidra2Vidrát sikerült észlelni a Morgó-patakban, Kismaroson. A jelenség nem egyedülálló, híreink szerint a királyréti Szén-patakon is sikerült vidrát látni. Sajnos a száraz időjárás miatt a patakokban alig van víz, sok felé medencékre, pocsolyákra szakad a víz, csapdába ejtve halakat, rákokat, szalamandrákat, békákat. Ezek a helyek terített asztalt jelentenek például a vidráknak, vagy a rókáknak, vaddisznóknak ugyanúgy.
Problémát okoz, hogy így nagyon sok börzsönyi faj populációja kerülhet válságos helyzetbe. Ettől még szeretjük a vidrát, sőt örülünk is neki, de a történet így kerek. Különben az éjszakai életet élő ragadozó meglepően sokszor él lakott területek közvetlen közelében. Csak ugye találkozni vele nem túl könnyű. Konrád Attilának viszont sikerült.

Így számol be az éjjeli kalandról és a fotók elkészítéséről:

Nem vagyok nagy természetbúvár, de erősítse meg valaki, hogy európai vidrára leltem a Morgó-patakban. Éjjel 00:30-kor nagy csobogás a patak felől. Lementem egy elemlámpával és látom, hogy egy világító szempár úszkál fel s alá a vízben. Elsőre feltűnt hogy kiválóan úszik, viszont nekem úgy tűnt hogy elég bénán halászik mivel 5perce kergette a halakat egy kb. 12 négyzetméteres területen (közben beszaladtam a cuccért és összetákoltam valami használható konfigot). Mire visszaértem addigra már fogott egy halat, hangos ropogás hallatszott. Ezután a következő hal felé vette az útját ami gyakorlatilag fennakadt a sekély vízben és a gyenge sodrás miatt képtelen volt mélyebb vízbe vergődni. Azonban az éjjeli vadász tisztes távolságból figyelt mert én kb. 2 méterre voltam a zsákmánytól. Megpróbált egy nagyot kerülni. Eközben újabb mozgolódás a fűből: egy macska osont a nyomába kíváncsian 🙂 Ezután többet nem láttam. Illetve még egyszer felvillant a szeme a másik irányból a vízből de már elég messze volt.

vidra1
vidra2
vidra3

Akit bővebben érdekel a vidrák magánélete, annak javasoljuk a Vidrasors című természetfilm megtekintését.  KATT IDE!

Ha pedig őszi programként szeretnénk igazi vidrát látni, go to PETESMALOM, VIDRAPARK!