Győrffy Ákos kapta a 2013-as Mészöly Miklós-díjat

0
905

Győrffy Ákos író, költő kapta a 2013-as Mészöly Miklós-díjat, amelyet csütörtökön, a névadó születésének 92. évfordulóján adtak át Szekszárdon.

fot
Győrffy Ákos – Fotó: Studio Bakos

A Mészöly Miklós Egyesület Győrffy Ákos eddigi életművének, kiemelten is a Magvető Kiadónál 2012-ben megjelent Haza című prózájának elismeréseként ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át.

Szörényi László laudációjában kifejtette: abban a szerző számára az egyediség és a teremtés jelenik meg a problémaként, “ez az igazi vonzerő, amiért írunk, költünk”. Győrffy Ákos – akinek első prózai művét kivétel nélkül a legmagasabb színvonalúnak ítélte a kritika – mélyen “átértette” a mészölyi alapkérdés-feltevést és beilleszti Mészöly Miklóst azon tekintélyek közé, akiknek a legkomolyabb forrásnak kijáró tisztelettel lép a nyomába – jegyezte meg.

A díjazott Mészölyt idézve köszönte meg az elismerést, mint mondta, 17 éve járt először Szekszárdon, “azóta történik minden ugyanúgy másképp”.

Győrffy Ákos 1976-ban született Vácon. Kismaroson él, a Dunakanyar és a Börzsöny az otthona. A kilencvenes évek közepe óta publikálja verseit, eddig öt kötete jelent meg. 2000-ben jelent meg első könyve A Csóványos északi oldala címmel. A 2004-es Akutagava noteszéből című kötetét egy német kiadó, a Rimbaud Verlag is megjelentette.

Munkásságát 2010-ben Zelk Zoltán díjjal, 2011-ben Artisjus Irodalmi díjjal ismerték el.

Kisduna/MTI

Kapcsolódó anyagok:
Győrffy Ákos: Kivezet majd
Győrffy Ákos : Az út szíve
Győrffy Ákos: A tó
Győrffy Ákos: A völgy
Győrffy Ákos: Tükör
Börzsöny és irodalom – Beszélgetés Győrffy Ákossal
Győrffy Ákos kapta az idei Mészöly-díjat