Kódfejtés Királyréten, avagy Különdíjas a Központ

0
575

Sevcsik Andrást évek óta, a Kismaroson nyaranta megrendezésre kerülő, gyerekeknek szánt Csillagjáró szerdák halbiológusaként ismerem – térdig a Morgó patakban… Ezúttal a Királyréti Látogatóközpontról faggattam, mivelhogy épp ott dolgozik.

krtn2
Fotó: DINPI

 

– Bemutatnád néhány szóban a Látogatóközpontot? Mikor jött létre, milyen szakmai céllal?

– A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 1993-ban építette Királyréten az erdei iskoláját.

Egy, az EU által finanszírozott, határon átnyúló pályázatnak köszönhetően  2014 januárjában átadta az Igazgatóság a Látogatóközpontot. Alapvető célkitűzésünk volt, hogy a Börzsönyt Királyrétről megközelítő turistákat “megfogjuk”.

Ez idáig a Királyrétre érkező „céltalan” kirándulóknak nem sok lehetőségük volt a tartalmas időtöltésre. Sokan sétáltak egy rövidet, majd tanácstalanul álldogáltak, aztán hazamentek. Elsősorban ezeket az embereket próbáljuk a természetben, vagy annak közelében tartani úgy, hogy közben az ismereteiket is bővítsük és talán az értékrendjükön is formáljunk egy keveset.

Megalkottuk a Királyréti Tanösvényünket, amely a rangos, év ökoturisztikai létesítménye 2014 pályázaton, a leginnovatívabb létesítmény különdíját nyerte el.

A Látogatóközponttól induló tanösvényünk vezető füzet segítségével járható be, amit a nálunk lehet beszerezni, akár hétvégén is. A vezető füzetünk nem egy egyszerű füzetecske, hanem egyben egy matricagyűjtő, egy kódfejtő, egy játékgyűjtemény és egy királyréti, börzsönyi és nemzeti parkos érdekességeket bemutató információs anyag is!

Azok a látogatók, akik a séta, kirándulás helyett, vagy amellett érdeklődnek egy innovatív és interaktív kiállítás iránt a „Börzsöny Lakóiról”, úgy, hogy közben az összes érzékszervüket igénybe vehetik, lehetőségük van egy ilyen megtekintésére is Látogatóközpontunkban.

krtn5
Az interaktív kiállítás
Fotó: DINPI

 

krtn4
Mindent a kéznek
Fotó: DINPI

 

krtn3
Működő, vízzel hajtott gépezet
Fotó: DINPI

 

– Mi a Te szereped itt?  

– Tulajdonképpen az erdei iskolai funkció mellett létrejött új látogatóközponti feladatok ellátása, például csoportok szervezése, vezetése, szakmai kapcsolatok létrehozása, ápolása.

– Lehet-e a látogatókat illetően valamilyen trendfélét látni?

– Miután igazán fiatal (2014, január) a Látogatóközpont, így még nem mernék trendekről beszélni.

– Jó-e az erdőnek, mezőnek, hogy ilyen sok turista kirajzik hétvégente, illetve ünnepekkor, meg nyáron?

– Ez nehéz kérdés. Ezért a turisták ügyes kormányzása is fontos feladat. Magától értetődő igénye az embereknek, hogy szép környezetben töltsék az idejüket.

A Börzsöny egy rendkívül összetett hegységünk. Vannak kimondottan érzékeny, sérülékeny részei. Ezektől igyekszünk a zavaró körülményeket távol tartani, míg a történelmi hagyományok nyomán az intenzíven látogatott területeket a megfelelő útmutatásokkal, terelgetésekkel érdemes kirándulóbaráttá tenni.

krtn1
A horgásztó melletti szakasz
Fotó: Kovács Gabriella

 

– Milyen távolabbi céljai vannak a Látogatóközpontnak, illetve a fenntartónak (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)?

– Alapcél a természeti értékek, a természetvédelem bemutatása: szemléletformálás. Mindezt egy jó természeti állapotban megmaradt területen, ami a környék lakóinak és a budapestieknek is könnyen elérhető.

krtn6
Bajdázó-tó
Fotó: DINPI

 

– Észrevehető, mérhető-e akár pozitív, akár negatív irányban valamiféle eltérés a vizek (úgymint patakok, források) minőségében? Mik lehetnek ezeknek lehetséges okai?

– Határozottan rapszodikusabbá váltak a vízfolyások vízhozamai. Az eddigi állandó felszíni vizek az utóbbi években gyakran kiszáradtak, majd egy intenzívebb esőzés után medrükből kilépve öntöttek el területeket. Ezek sajnos – többek között – már a klímaváltozás számlájára is írhatók.

Persze könnyű a régi, negatív hatású beavatkozásokban, vízépítésekben gondolkodni, de már birtokában vagyunk a tudásnak, amely szavatolja a természeti sokszínűség fenntartását és emellett az árvíz okozta pusztítások kiküszöbölését is.

Sajnos a szennyvizek kezelésében is van még mit tanulni. A csatornázatlan területeken napi rutin a kezeletlen szennyvíz patakokba szivattyúzása. Ez óriási károkat okoz a vízfolyások egyre ritkuló érzékeny élővilágában.

Kovács Gabriella

 

Két autentikus forrás, ahol tájékozódhatnak az olvasók egy-egy királyréti kirándulást megelőzően:

www.dunaipoly.hu/hu/bemutatohelyek/kiralyreti-erdei-iskola-es-latogatokozpont

www.facebook.com/pages/Királyréti-Erdei-Iskola-és-Látogatóközpont