Dunawood

0
961

Hatalmas stáb, rendőrök, mentőautó, reflektorok, útlezárás, lajtos kocsi, díszletek, benzinkút. Mégis mi történik itt, teszi fel mindenki jogosan a kérdést? Nos, minden valószínűség szerint feltételezhetjük, hogy Kismaroson a Terminátor 3 rendezője, Terminátor 4-et rendezi. Hogy mi van? Ha igaz a Kismarosi Kikiáltó feltételezése, akkor Jonathan Mostow (Surrogates, T3) irányításával, és Sam Worthington (T4, Avatar 1-4) főszereplésével akció thrillert forgatnak a börzsönyligeti Morgónál. A cikk végén még a film cselekményét is eláruljuk. Talán.

 

A Kismarosi Kikiáltó online kiadása a következőket írta eddig a témában:

 

“Két dolog biztos jelenleg. Az egyik, hogy külföldi filmet forgatnak Kismaroson, a Morgónál. A másik, hogy emiatt péntekig bizonyos időközönként megakadhat a forgalom a Szokolyai úton.

Ezt a két biztos információt a szerkesztőség a forgatási helyszínen szerezte, ennél többet azonban ott nem árultak el. Érthető módon egy éppen készülő alkotásról nem akartak semmit sem kiszivárogtatni.

Az útzárról annyit mondtak a produkció itteni helyszínének felelősei, hogy

a menetrend szerinti buszok biztosan nem késnek,

mert a környék életét nem akarják felbolygatni. Az autósoknak lehet csupán apró kellemetlenségük a produkció miatt, egyszer-egyszer ugyanis maximum tíz perces várakozásra kényszerülhetnek.

Ezek fontos hírek, de mindig izgalmasabb, amit nem tudunk. Ami titok. Hogy konkrétan mit forgatnak? Minek lesz helyszíne, díszlete a Morgó?

Aki arra járt, biztosan észrevette, hogy a kismarosi vendéglő egy északkelet-francia benzinkúttá alakult. Az út melletti díszlettábla ugyanis St. Diziert jelöli meg pár kilométernyire, ami bizony egy észak-francia tartomány. Ez azonban még egyáltalán nem utal a produkcióra. Ebből nem sejtjük, hogy melyik jövőbeli mozira váltsunk jegyet, ha vásznon akarjuk viszontlátni a Morgót.

Úgyhogy nyomozni kezdtünk.

A következőkben leírtak nem tények, hanem találgatások.

Egy pletykát hallottunk, innen vezetett tovább a kíváncsiságunk, a józan paraszti eszünk és a Google keresési találatainak összegzése.

A pletyka Sam Worthington neve volt. Nem éppen így, hanem úgy, hogy az Avataros (2009, r.: James Cameron) főszereplővel készül a film a Morgóban.

Az információ igazolására találnunk kellett éppen forgatás alatt álló külföldi mozifilmet Sam Worthingtonnal, amelynek a forgatási helyszínei között Magyarország is felbukkan. Nos, mivel kedvelt helyszín vagyunk és Európa egyik legnagyobb adókedvezményét nyújtjuk a külföldi produkcióknak, ezért van egy nagy halom ide is lokalizált darab. Olyan azonban, amelyben Sam Worthington neve felbukkan, csak egy.

A Hunter’s Prayer.

Ezt lehet tudni a Wikipédiáról, az imdb-ről, amely a világ legnagyobb filmes adatbázisa, de említi egy másik forgatási helyszín, a brit Yorkshire filmes cégének cikke is, miközben a nemzetközi filmes közösség kiszolgálására specializálódott The Location Guide a fent említett filmmel kapcsolatban a címében említi Magyarországot. A Telegraph and Argus pedig egyenesen azt is tudni véli, hogy idén indul a munka Magyarországon.

Ha ezt a filmet forgatják, akkor a rendező a Terminator harmadik részét jegyző Jonathan Mostow. Vagyis jó nevek.

Tehát mit tudunk biztosan? Hogy filmet forgatnak és hogy néha útzár van.

Minden egyéb fejtegetésünk mellett ott van egy nagy “talán”.

 

FRISSÍTÉS:

Mindenben igazunk lett.

Sam Worthingtont, az ismert amerikai színészt, a készülő Hunter’s Prayer című film egyik főszereplőjét látták a forgatási helyszínen. Fegyverrel hadonászott és szitokszavakat szórt. Természetesen szerepe szerint.

Ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem röpül a levegőbe a felépített díszletbenzinkút, valamint, hogy pénteken a kismarosi vasútállomásra költözik a stáb. Nem azért, mert a MÁV-val akarnak visszajutni a fővárosba, hanem mert ott is felvesznek néhány jelenetet.

A vasúti közlekedés zavartalan marad.”

 

 

Szóval eddig a Kikiáltó cikke. Innentől a Kisduna kreatív csapata tesz kísérletet, hogy kitalálja a film történetét, a rendelkezésre álló morzsák alapján.

 

SPOILER

Alább a film (vélt) cselekménye következik.

Stephen Lucas (Lukács István) ausztrál bérgyilkos egy rejtélyes felkérés nyomán Kismarosra érkezik. A találkozóra az Öreg-Morgó étteremben kerül sor, ahol hamarosan kiderül számára, hogy nem ember a célpont, hanem a Börzsönyi Medve. István először nem érti, mit akarnak tőle, de aztán elsötétül a tekintete, és percekig megkövülten bámulva maga elé, csak annyit mormol az orra alatt: “A Bear?”. Majd éppen, mikor már a kávét hozná a pincér, István felugrik a székéről, felrúgja az asztalt, fegyvert ránt, és kulturáltan ordítva közli a megbízójával: “Don’t fuck with me asshole!” (valószínűleg ezt a jelenetet hallhatták a környéken többen is). A társalgást követő lövöldözés után úgy alakul, hogy a csehóhoz tartozó (filmbéli) benzinkút felrobban (ha ez a rész végül kimaradna, azt roppant mód sajnálnánk).

giphy
Ilyen lett volna a robbanás a Szokolyai úton.

 

Hősünk elhajt a helyszínről, de lángoló gépjárművével nem jut messzire, a Szarvas Szobor magasságában végképp lerobban. A roncsot maga mögött hagyva, zokogva pihen meg a szobor árnyékában, ahol eszébe jut Micimackó, Maci Laci, Bubu, Balu, a Gumimacik, a TV Maci, no és a Teddy mackója. Ökölbe szorul a keze dühében, de erőt vesz magán és végül úgy dönt, hogy vonattal haza indul, azonban a vasútállomáson már várják. Ekkor végképp elszabadul a pokol.

 

giphy2
A film egyik lehetséges fináléja.

 

István aztán mégsem vonatozik, hanem gyalog indul el a magányos országúton Verőce felé…