A kóspallagi akarat ereje

1
893

Mértékletes, de kitartó fejlődésben és a szakemberekkel végrehajtott válságkezelésben hisz Kóspallag polgármestere. Klein Tibort nagy többséggel választották a település élére, de nehéz örökséggel vágott neki a 2019-ig tartó ciklusnak. Ő mégis bizakodó. Bizakodásának alapja pedig az az összefogás, amely a Kismarossal és Szokolyával január elsejével létrehozott közös hivatalban testesült meg. Állítása szerint maga a kezdeményezés is tőle származik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Klein Tibor, Kóspallag polgármestere – Fotó: Aradi Szilveszter

 

– Miénk volt az első lépés, egy szándéknyilatkozat a közös hivatal létrehozására. Szerettük volna megnézni annak lehetőségét, hogy van-e Kóspallagnak az előző ciklus gyakorlatától eltérő lehetősége arra, hogy más településsel közös hivatalt alkosson. Önálló hivatalunk ugyanis nem lehet, a település lélekszáma miatt. Erről természetesen korábbi partnerünket, Szokolyát is értesítettük, hogy más elképzeléseink vannak a hivatali működéssel kapcsolatban. Akkor Szokolya is elismerte, hogy új munkaerőt kell behozni a közös hivatalba, de ez nem sikerült. Ezután kezdődtek a tárgyalások Kismarossal.

–  A korábbi hivatal hány fővel működött és milyen felosztással?

– Kóspallagon hivatalosan 1 fő dolgozott, a ciklus végére pedig már egy pénzügyes előadót is fel kellett vennünk, az átadás – átvételi munkálatok szabályos lebonyolítása érdekében. Komoly időhátrányt okoz, hogy ide-oda küldjük a papírokat, ráadásul van, amit előnyösebb itt helyben kezelni. Ez egyébként az új közös hivatal számára is nagy kihívást fog jelenteni. Ugyanúgy 1 fővel kezdünk majd, de a gesztortelepülés Kismaros polgármestere a megállapodás aláírásakor azzal biztatott, hogy ha az új felállásban sem működik ez a rendszer, akkor beavatkozik és a megfelelő szakembereket ide fogja vezényelni. Azért, hogy a kóspallagi önkormányzat érdekei és feladatai ne sérüljenek.

– Mi a kóspallagi önkormányzat legfőbb érdeke?

– Ha településekre bontjuk a hivatali működést, ugyanannyi feladat van mindhárom helyen. Annyival több a feladatok mennyisége Kismaroson vagy Szokolyán, amennyivel magasabb a lélekszám illetve Kismaroson az üdülőterület miatt vannak még intenzívebb időszakok. Nálunk Kóspallagon nagyjából állandó ügyfélfogadással lehet számolni, ha nem működik, akkor változtatni fogunk rajta, annak érdekében, hogy mindenki képes legyen elvégezni a rábízott munkát.

– Az előző hivatalban ezek szerint a szakemberhiány volt a legégetőbb probléma.

– Sajnos nagyon sok mulasztás történt hivatali dolgozók részéről, és ezekért az Államkincstár döntése következtében büntetést kapott a korábbi közös hivatal. Mind Szokolya, mind Kóspallag, és azért ez elgondolkodtató. Milliós nagyságrendű büntetésekről van szó.

– Jelenleg hogy áll a kóspallagi büdzsé?

– 17 milliós hiánnyal vettem át a kasszát. A Belügyminisztérium tavaly decemberben rendkívüli önkormányzati támogatásban részesítette Kóspallagot, 8 millió forintot kaptunk, hogy az adósságainkat vissza tudjuk törleszteni. Itt tartunk most. Kóspallag egy évet kapott arra, hogy ezt a helyzetet megoldja. A testület és jómagam is érzi ennek a súlyát, és mindent meg is teszünk azért, hogy a probléma kezelve legyen. Az új közös hivatalban egy szakértő pénzügyes kollégát kapunk, aki a segítségünkre lesz. Mindent meg fogunk tenni, hogy ne forduljon elő az új közös hivatalban az, hogy a település lemarad, alulteljesít.

– Azért indult polgármesterként, mert szükség volt egy kármentő polgármesterre, vagy a kármentésen túl is van víziója Kóspallaggal kapcsolatban?

– Természetesen első lépés a kármentés. Korábban is testületi tag voltam, masszív ellenzékbe tartoztam, nagyon sokszor egyedül maradva véleményemmel, de folyamatosan beigazolódott, hogy nekem volt igazam. Akkor a többség azonban másképp döntött és ennek lett az eredménye, hogy Kóspallag ilyen helyzetbe jutott. Szükséges volt a vezetőváltás és ez nem csak az én törekvésem volt, a faluból sokan ösztönöztek. Abban bízom, hogy ha sikerül megszabni a jó irányt, akkor előbb-utóbb sokan gondolják majd úgy, hogy érdemes akár ide is költözniük. Tulajdonképpen az agglomerációs zónában vagyunk, ráadásul a természet szépsége is ide vonzhat embereket. Ez ellensúlyozhatja azokat az áldozatokat, amelyeket például az ingázás jelent egy városi munkahelyre.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Falukarácsony Kóspallagon, Fotó: Aradi Szilveszter

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Elfogadóak lennének a kóspallagiak is, ha hirtelen megnőne a lélekszám?

– Ahhoz, hogy egy település fennmaradjon, muszáj ezzel megbarátkozni. Új út épült, bízunk benne, hogy ez is vonzerő lehet. Jelenleg az őslakosság és az elmúlt 10-15 évben betelepültek aránya hozzávetőlegesen 50-50 százalék. Tehát igen sokan érkeztek eddig is, ám a gyerekek, fiatalok mégis kevesen vannak! Így nincs megtartó ereje a településnek. A fejlődés érdekében az infrastruktúrát is fejleszteni kellene. Szeretnénk kistérségi konszernben megoldani a csapadék elvezetését. Elég nagy kihívás ez egy ilyen kis település számára. Előttünk áll a művelődési ház és az orvosi rendelő felújítása – mindezek mellett sok más előre mutató tervünk lenne, de a költségvetésünk nem bírja el. Ezért inkább kevesebb dolgot – elsősorban a stabilizálódást és a jövő megalapozását célzó feladatokat – vállalunk, de azt végigvisszük, semmint hogy több projektet is elindítva erőinket szétaprózzuk.

Nagyon megdolgoztam a polgármesteri címért, végül a lakosság majdnem 70 százaléka szavazott rám. Ezt a bizalmat ezúton is köszönöm, a kétharmados támogatottságot pedig meg fogom szolgálni!

NP