Körkép 2. – Zürich, Hannover

0
1878

Folytatjuk a két hete elkezdett sorozatunkat. Mi a helyzet most?

Németország 2.

Amint látod, az én agyamra nem megy az otthonlét. Dolgozom, igaz csökkentett óraszámban, de dolgozom. Miután öregek otthonába is járok vizitelni, nincs megállás. De a lecsökkentett sebesség nekem nagyon tetszik. A corona előtt mindent turbóban kellett csinálni. Most minden lelassult. Szerintem ez az emberek lelkének jót tesz, csak a pénztárcának nem. Nagyon sajnálom azokat, akiknek anyagilag végig kell küzdeniük ezeket a heteket.

Mindenkinek azt kívánom, hogy maradjatok egészségesek. Üdvözlet Hannoverből!

Mester Hajni, Hannover

Svájc 2.

Csak röviden írok, mert épp ma délután kezdenek szivárogni a hírek.

Indul a lassú, fokozatos nyitás, annak ellenére, hogy továbbra is terjed a járvány.

Ápr.27-től a kórházakban visszaáll a régi rend, azaz: mindenkit fogadnak. Ugyanígy a fogászok, fodrászok és szépségszalonok is kinyitnak, mert ha ott felbukkanna egy fertőzött, a többi érintettet a foglalások miatt értesíteni lehet- meg biztos azért is, mert egyszer úgyis mindenkinek meg kell halni, és akkor legalább szépen… Ezen a napon kinyitnak a kertészeti áruházak és a hobbyboltok is.

Május 11-én újra indulnak az iskolák, legalább is, minden olyan intézmény, ami a tanköteles korosztályt oktatja. Andris már harmadikos gimis, neki nem lesz suli és megajánlott jegyeket kap majd, hacsak nem szeretne valamiből mindenképp sokkal jobbat.

És persze náluk folytatódik az on-line oktatás. Azzal magyarázzák a kisebbeknél a feloldást, hogy ők ‘nem hordozzák olyan mértékben a vírust, ami valószínűleg magyarra fordítva azt jelenti, hogy esetükben bedőlt a számítógépes oktatás. Nem tudom, ez mennyire sikerült otthon, de a kicsiknél itt totál káoszba torkollott. Míg ők suliban lesznek, a szüleik továbbra is otthonról dolgoznak majd. Kivéve a kereskedők, mert ezen a napon újra kinyithat minden bolt.

Június 8-án nyitnak az egyetemek és a főiskolák, a könyvtárak, az állatkertek és a múzeumok. De például az uszodák nem. És visszavonásig továbbra is törvénybe ütköző cselekedet, ha ötnél több ember gyűlik össze. Étteremben, kávézóban vagy fesztiválon úgysem fognak a helyzet mai állása szerint, illetve további híreket május legvégén hallunk majd esetleg erről. A határon túlra utazásokról is nagy még a csönd…

Remélem jól vagytok! További szép tavaszt és jó egészséget kívánok nektek! Messziről úgy tűnik, nem csinál semmit rosszabbul Magyarország, mint a nagy testvérei, sőt…! Kismaros pedig mindig is ésszel tette a dolgát: bárcsak ebből a slamasztikából is Till Eulenspiegelként kerülne ki – már amennyiben az a nehéz helyzeteket is röhögve kibírta, sőt, akár még jobban mászott azokból ki! A Migazzi-kastély lakóinak külön szorítok, és egyáltalán: hátha több lesz most az összetartó erő a széthúzásnál!

Márti, Zürich